Ayurvedische Massage

ayurvedische massage

Ayurveda is al 5000 jaar oud en afkomstig uit India. Het wordt ook wel de moeder van de geneeskunde genoemd. Ayurvedische massage is geen therapie of geneeswijze op zich, maar is één van de manieren die bij kunnen dragen aan een betere balans in (en tussen) je geest en lichaam.

De Ayurveda gelooft dat het belangrijkste in de gezondheid van de mens zit in bewustwording (de geest). De massage werkt in op de drie belangrijkste fysieke stelsels van de mens. Volgens Ayurveda bestaan er drie basiskrachten; Vata, Pitta en Kapha, die de gehele kosmos, de natuur en ook de mens doordringen. Dit worden de drie ‘dosha’s’ genoemd. Deze regelen alle lichaamsfuncties en bepalen het eigen type. De individuele verdeling van de drie dosha’s bepaalt de verschillende kenmerken van onze persoonlijkheid, onze voorkeuren en gewoonten, onze zwakten en sterke punten.

Vata: het bewegingsprincipe

Is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. De elementen ether en lucht worden ingedeeld bij de Vata-dosha. Bij een evenwichtige Vata voelt men zich energiek, blij, enthousiast en creatief; de geest is rustig, helder en levendig.

Pitta: het stofwisselingsprincipe

Regelt onder meer de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Op geestelijk gebied staat het voor een scherp intellect en emoties. Pitta bestaat in de eerste plaats uit het element vuur. Als deze dosha in balans is, geeft deze tevredenheid, energie, welbespraaktheid, een goede spijsverteringskracht, de juiste lichaamstemperatuur en een heldere geest.

Kapha: het structuurprincipe

Geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. De elementen aarde en water worden eronder ingedeeld. Een evenwichtige Kapha geeft kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.

Als de drie dosha’s bij in evenwicht zijn, betekent dit dat alle lichaamsfuncties ongehinderd kunnen verlopen – volgens ayurveda zijn we dan kerngezond en zitten we prettig in ons vel. Als de dosha’s niet in evenwicht zijn, bijvoorbeeld omdat één dosha overmatig veel invloed uitoefent, kunnen ziekten optreden. Daarom leggen de Ayurvedische geschriften uit met welke eenvoudige maatregelen we de natuurlijke balans van een dosha weer op zachte wijze kunnen herstellen. Zo worden de natuurlijke lichaamseigen genezende krachten versterkt.

Afhankelijk van welk menstype je bent, kijkt de Ayurvedische leer naar welke voeding, kruiden en leefwijze (en massages) bij je passen om je lichaam meer in balans te brengen. De massage die je ontvangt, is daarom ook specifiek gericht op jouw specifieke Dosha’s en menstype, met daarbij (wanneer je dit wilt) een passend voedings- en kruiden advies.

Ayurvedische massage helpt je spieren te ontspannen, het bindweefsel soepel te worden en de bloedvaten en lymfe beter te laten doorstromen. Daarnaast beïnvloedt de massage de energiebanen, chakra’s en meridianen.

Ayurvedische massage is een veelal zachte massage die wordt gegeven op een behandeltafel, waarbij veel warme (kruiden)olie wordt gebruikt. 

Voorbeelden van Ayurvedische massages

Padabhyanga massage (voetmassage)

Padabhyanga massageDe Ayurvedische voetmassage wordt in deze massage gecombineerd met voetreflexologie. Massage van de voeten geeft een stimulerende, reinigende en harmoniserende werking op alle organen in het lichaam omdat de zenuwen in de voetzolen verbonden zijn met alle structuren en organen in het lichaam. Het masseren van de voeten kan het functioneren van deze structuren ondersteunen. Het voornaamste effect is ontspanning. Door ontspanning worden ook de bloedtoevoer en het functioneren van de zenuwen verbeterd en wordt het harmonieuze samenspel tussen alle lichaamsfuncties hersteld.

Garshan massage (scrub)

Garshan massageGarshan is een speciale massage die de stroom en circulatie in het onderhuids bindweefsel stimuleert. Deze eenvoudige, krachtige en zuiverende massage helpt om onzuiverheden te verwijderen, het reinigt het lymfestelsel en verhoogt de verbranding van vetweefsel, bevordert de spijsvertering, de stofwisseling, bloedsomloop en bestrijding van cellulitis en vermoeidheid.

Pindasweda massage (kruidenstempel massage)

Pindasweda massagePindasweda massage brengt het lichaam in balans en bevordert het ontgiften van het lichaam. Het heft blokkades op, brengt ontspanning, verbetert het afweersysteem, vergroot de energiestroom, vitaliseert en verjongt. Deze massage wordt gegeven met behulp van twee kruidenstempels en warme olie.

Abhangya massage

Abhyanga massageAbhangya massage versterkt de bloedsomloop, verbetert de weerstand en bevordert de circulatie van voedingsstoffen. Het bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid, draagt bij aan lichaamsbewustwording en verlichting van spierspanning.

Marma massage

In de Ayurvedische massage wordt gebruik gemaakt van druk op de Marma’s. Marma’s kunnen gezien worden als een knooppunt of ontmoetingsplaats van de vijf organische principes; gewrichtsbanden, vaten (zenuwen, lymfe, aderen en slagaders) spieren, botten en gewrichten. Deze zijn dragers van Vaya (vitale energie). Door stimulatie (kloppen, kneden, drukken, wrijvingen en zacht draaiende bewegingen) worden de Marma’s gestimuleerd en geactiveerd en worden afvalstoffen vrijgemaakt die door het lichaam worden afgevoerd via de lymfe.