Sportmassage

Hoe je gezond kunt (blijven) sporten en bewegen..

Veel blessures en (chronisch recidiverende) klachten bij sporten en bewegen komen voort uit een slechte balans in belasting en belastbaarheid van het lichaam. Dit wordt onder andere veroorzaakt door werk- en leefstijlfactoren, geen goede voorbereiding, te weinig of te onregelmatig bewegen of te prestatiegericht sporten. Klachten door overbelasting sluipen er vaak langzaam in; beginnend met wat spierpijn en stijfheid in een bepaald gewricht en een geringere bewegingsbeperking, echter uiteindelijk toenemen en chronisch. Deze klachten kunnen vervolgens lang blijven voortduren of steeds weer terugkomen. Als sportmasseur vind ik het van belang om insluipende klachten in een vroegtijdig stadium te signaleren om blessures die hierdoor ontstaan te kunnen voorkomen. Door een (regelmatige) sportmassage, maar bijvoorbeeld ook door middel van taping, kun je de belastbaarheid van je lichaam en je spierconditie verhogen.

Daarnaast kunnen er plotselinge blessures zijn ontstaan door trauma / ongeval, waarbij een verzwikking, een zweepslag of spierscheur is ontstaan. Ook in dit geval kan een sportmassage een goede aanvulling zijn op een behandeling door een fysiotherapeut, op het moment dat je je lichaam weer mag gaan belasten, en weer mag gaan opbouwen met bewegen of trainen.

Graag geef ik je informatie en op maat gesneden advies hoe je gezond kunt (blijven) sporten en bewegen en wat daarin voor jou het juiste evenwicht is.

Wat is een sportmassage?

Een sportmassage kenmerkt zich doordat er verschillende handgrepen en technieken worden uitgevoerd op een lichaamsdeel van een sporter met als doel om de conditie van het lichaamsdeel of sporter te verbeteren, onder andere om blessures te voorkomen of te verhelpen. Indien er een disbalans ontstaat in het lichaam kunnen er een aantal reacties ontstaan, zoals spierpijn, vermoeidheid, een minder goede doorbloeding, stijfheid en verhoogde spierspanning. Een sportmassage kan deze reacties wegnemen of verminderen. Een sportmassage is dus in de eerste plaats gericht om sporters weer fit te krijgen, maar werkt daarnaast ook ontspannend. Een sportmassage is zeker ook geschikt voor niet (fanatieke) sporters en draagt prima bij aan een gezond onderhoud voor ieders lichaam.

Binnen de sportmassage kent men in principe twee verschillende soorten massages:

Activerende sportmassage:

Deze sportmassage helpt je lichaam en spieren zich voor te bereiden op een sportactiviteit / training en vergroot daarmee dus de mate van belastbaarheid van je lichaam. Activerende handgrepen worden vooral plaatselijk gegeven om de doorbloeding van spieren te bevorderen en om de stofwisseling en de spiertonus te verhogen. Deze massage heeft tevens een preventief doel. De kans op blessures, vermoeidheid, letsel of kramp worden hierdoor kleiner.

Sederende sportmassage:

Deze sportmassage wordt altijd gegeven na afloop van een sportwedstrijd / training of activiteit. De technieken die tijdens deze massage gebruikt worden werken bevorderend op het herstel van de spieren. Onder andere doordat de spiertonus wordt verlaagd, verhardingen en pijn in de spieren worden voorkomen, afvalstoffen sneller worden afgevoerd, en de toe- en afvoer van bloed en lymfecirculatie worden verbeterd. Daarnaast heeft deze massage tevens een curatief doel. Het lichaam ontspant dieper na deze massage wat positief werkt op de slaap, de ademhaling en de algehele gemoedstoestand.

Tapen en bandageren

Tape en bandages zijn bedoelt om je spieren en/of gewrichten tijdens het bewegen c.q sporten te ondersteunen en helpen specifiek om de belastbaarheid van spieren en de functie van gewrichten te vergroten. Tapen en bandageren kunnen zowel preventief (ter voorkoming van overbelasting) als curatief (helpt bij het opbouwen van je fysieke belastbaarheid na een blessure) worden ingezet en zijn in mijn praktijk desgewenst mogelijk, ter aanvulling op een sportmassage.

Wil je graag (weer) sporten met een op maat gesneden plan?

Op basis van jou specifieke klachten, vragen en wensen is het mogelijk om, bijvoorbeeld na een blessure, een persoonlijk sport- en bewegingsplan te laten samenstellen om je mentaal en fysiek (weer) in de gewenste conditie te krijgen. Dit plan wordt opgesteld na een afname van een anamnese, een inspectie en een (functie) onderzoek, waarbij er wordt gekeken naar eventuele (eerdere) klachten, behandeling, blessures en bewegingsbeperking. Het plan bestaat uit leefstijl- en bewegingsadvies, eventueel spierversterkende oefeningen, tapen en sportmassage. Dit alles is er op gericht om je fysieke en mentale belastbaarheid te verhogen. er zal dus gekeken worden naar de intensiteit, de frequentie en de duur van de belasting. Dit plan van aanpak kan gaandeweg worden bijgesteld, afhankelijk van hoe de voortgang en het werken aan de in het plan gestelde doelen verlopen.

De totale kosten zullen afhankelijk van het uiteindelijke plan (met daarin alle overeengekomen massages en behandelingen) in onderling overleg worden bepaald.