Zwangerschapsmassage
Wat is een zwangerschapsmassage?
Een zwangerschapsmassage is een fijne, zachte en rustige massage, die is bedoeld om je even helemaal te laten ontspannen en te laten opladen. De massage helpt je om bewust stil te staan bij alle veranderingen in je lichaam. De zwangerschapsperiode is een mooie en bijzondere tijd, maar kan tegelijkertijd soms ook stressvol zijn door alle fysieke en hormonale veranderingen in je lichaam, maar ook door angst voor de bevalling en de verantwoordelijkheden die komen door de komst van een baby. Een massage kan helpen om stress te verminderen, jou beter te laten ontspannen en op een fijne manier in contact te laten zijn met je lichaam en je kindje. Een mooi moment voor jullie samen en een kadootje voor jullie allebei.
De voordelen van een zwangerschapsmassage
Een zwangerschapsmassage is niet alleen ontspannend maar heeft ook veel voordelen:
- Het verhoogt je mentale en fysieke gezondheid. Tijdens een massage maakt je lichaam meer oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je ontspant en je je gelukkiger voelt. De aanmaak van stresshormonen wordt juist lager door een massage.
- Bovendien verbetert een massage de bloedsomloop naar al je organen en naar de placenta. Allemaal fijn en gezond voor jou en je baby profiteert daarvan mee.
- Je slaapt beter. Een zwangerschap kan je slaapritme flink verstoren. Na een massage kan je vaak makkelijker in slaap vallen en slaap je dieper.
- Het verlicht pijnklachten. Een zwangerschap is een behoorlijke belasting voor je spieren. Onder invloed van zwangerschapshormonen worden je gewrichten soepeler en door het extra gewicht van je buik moeten je rug- en beenspieren harder werken. Hierdoor kan je last krijgen van rugpijn, schouderpijn en (bekken)krampen. Een massage maakt je spieren soepel en verlicht de pijn.
- Je houdt minder vocht vast. Veel vrouwen houden vocht vast tijdens hun zwangerschap. Vooral tijdens de laatste maanden kan je hier last van hebben. Een zwangerschapsmassage zorgt voor een betere vochtafdrijving.
- Het verbetert je bloedcirculatie. Dit zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen en voor verlichting van spataderen.
- Het versterkt je weerstand. Door een massage slaap je beter, maak je positieve hormonen aan en heb je een betere bloedsomloop. Dit alles zorgt voor een sterker immuunsysteem: je wordt minder snel ziek.
Tijdens een zwangerschapsmassage wordt je buik zo veel mogelijk vermeden. Met name je schouders, rug, handen, benen en voeten worden gemasseerd. Omdat je niet op je buik kunt liggen wordt je liggend op je zij gemasseerd, waarbij je lichaam wordt ondersteund met kussens voor een zo optimale ontspannende houding.
Wanneer wel en wanneer geen zwangerschapsmassage?
Na twaalf weken zwangerschap kun je je gerust laten masseren tot aan de laatste dag van de bevalling. Hoe vaker je bewust tijd vrijmaakt voor ontspanning, hoe meer je brein en je lichaam eraan gewend raken zich over te geven en diep te rusten. Als dit je tweede natuur wordt, kan het je helpen om ook tijdens de bevalling makkelijker te ontspannen.
Bij een aantal omstandigheden moet je voorzichtig zijn met massage of wordt het afgeraden. Heb je gezondheidsklachten? Overleg dan eerst met je verloskundige of gynaecoloog of je veilig gemasseerd kunt worden. Doe dit in ieder geval bij:
- Een hoge bloeddruk, trombose, hartklachten, spataderen, extreme vermoeidheid, misselijkheid en medicijngebruik.
- Als je vocht vasthoudt. Massage kan goed helpen om het vocht af te drijven. Het is alleen belangrijk om te weten of je bloeddruk gezond is.
- Als er verhoogd risico is op een miskraam, vroeggeboorte of het loslaten van de placenta.
Massage na de bevalling
Je lichaam heeft tijdens de bevalling een knap staaltje werk verricht. Het heeft tijd nodig om te herstellen. Dit ontzwangeren duurt ongeveer negen maanden. Een massage kan het herstelproces een handje helpen. Het stimuleert de bloedsomloop, waardoor je lichaam sneller voorzien wordt van de benodigde zuurstof en voedingsstoffen. Ook kan een massage helpen om je hormoonspiegel in balans te brengen. Geef je borstvoeding? De kans bestaat dat je last krijgt van vermoeide schouders en een stijve nek. Een massage kan dan voor verlichting zorgen.